Fie că vorbim despre mașina personală, despre propriul corp sau despre telefonul mobil, după un anumit timp toate încep să dea semne de „oboseală”. Dacă în cazul mașinii avem indicatoare la bord care ne „îndrumă” spre cel mai apropiat service,  crampele musculare sau scăderea rezistenței la efort sunt primele semne de anchilozare, iar soluția este “la un parc distanță”, când telefonul începe să funcționeze cu marmeladă se impune rapid o vizită la cel mai apropiat magazin de gadgeturi, cum ne dăm seama că website-ul companiei nu mai este ce a fost cândva?

Care sunt semnele indubitabile că trebuie făcută o schimbare urgent?

Responsive web design

Adaptivitatea design-ului site-ului este o cerință obligatorie în societatea mobilă din zilele noastre. De cele mai multe ori utilizatorul nu știe ce face un site să fie prietenos cu dispozitivele mobile (telefoane, dar și tablete deopotrivă), dar știe că fără această optimizare va căuta în altă parte răspunsuri la întrebarea lui, ceea ce înseamnă bani pierduți pentru tine.

Pe scurt, un site web care se afișează corect pe un dispozitiv mobil este unul proiectat astfel încât să fie ușor de utilizat/navigat – presupune ca website-ul așa cum îl știi tu să aibă o grafică special creată pentru accesările de pe desktop și una special optimizată pentru accesările de pe pe dispozitive mobile, ceea ce înseamnă rearanjare de imagini, a modului în care este afișat textul, chiar și a boxurilor funcționale de conținut.

printscreen - accesare desktop site rogalskidamaschin.ro

printscreen – accesare desktop site rogalskidamaschin.ro

printscreen - accesare mobil site rogalskidamaschin.ro

printscreen – accesare mobil site rogalskidamaschin.ro

Rată mare de Bounce Rate

De cele mai multe ori acest indicator este accesibil doar celor care au acces la platforma de monitorizare trafic a site-ului – adesea Google Analytics. O rată mare a Bounce Rate-ului, peste 60%, indică probleme grave de natură design, informație oferită în pagină sau a tipului de trafic atras. Dacă informația cât și tipul vizitatorilor au fost optimizate, atunci este imperios necesară o modificare a modului în care este „desenată” pagina.

Rata de respingere (bounce rate-ul) se calculează împărțind sesiunile cu o singură pagină la numărul total de sesiuni. Cu alte cuvinte, este reprezentată de procentajul tuturor sesiunilor de pe site în care utilizatorii au accesat o singură pagină și au trimis o singură solicitare la serverul Google Analytics. – Google Analytics Help

O atenție sporită trebuie oferită și modului în care pagina web este construită din punct de vedere tehnic pentru că timpul de încărcare a paginii este esențial.

Timp mare de încărcare a paginii

În mod optim pagina web trebuie să se încarce în maxim 3 secunde. Dacă acest lucru nu se întâmplă înseamnă că pierzi foarte mulți vizitatori ceea ce se traduce iar într-un bounce rate ridicat și fără dubii în business pierdut.

timp optim încarcare pagină web rogalksidamaschin.ro

timp optim încarcare pagină web rogalksidamaschin.ro

Scăderea timpului de încărcare a paginii  web de cele mai multe ori se face pe parte tehnică prin fie optimizarea codului paginii web prin eliminarea de porțiuni nefolositoare, fie prin eliminarea de module flash greoaie, fie prin optimizarea serverelor unde este hostat site-ul, fie prin optimizarea imaginilor – de cele mai multe ori imaginile în site sunt urcate la rezoluție mare iar site-ul nu „știe” să ofere imaginea la dimensiunea corectă în funcție de tipul de device care o accesează – încă un motiv în plus ca site-ul să fie responsive, optimizat pentru afișare pe dispozitive mobile.

Te invit să faci acest test oferit gratuit de Google în urma căruia vei primi un raport pentru optimizarea site-ului tău.

Managementul informației

Website-ul businessului tău este parte din asseturile companiei. Trebuie să ai acces facil la el asemene cum ai acces nemijlocit la situația financiară. Sistemul de management al informației de pe site-ul companiei este extrem de important în consecință: acesta trebuie să fie ușor de utilizat, să fie mereu accesibil și în egală măsură să servească nevoilor tale actuale, dar să poată fi modificat astfel încât să le acomodeze și pe cele viitoare. Trăim într-o lume în continuă mișcare, iar concurența cu siguranță nu se va opri să inoveze și în acest domeniu.

 

În concluzie,

dacă site-ul tău nu se deschide corect de pe telefonul mobil, durează mult până se încarcă informația sau nu ai acces deplin la conținutul site-ului înseamnă că ai nevoie urgentă de o consultație la un specialist în design, content management și programare.