Te-ai gândit vreodată să dezvolți o aplicație mobilă și după un scurt research ai rămas cu această întrebare?

Well, research no more, here you have your answer.

Există și o serie de compromisuri pe care ar trebui să le faci dacă te decizi să creezi o aplicație hibridă. În continuare, o să vă descriu avantajele și dezavantajele fiecărui model și situațiile în care dezvoltarea de aplicații mobile hibride ar trebui luată în considerare.

La o primă privire, dezvoltarea unei aplicații hibride pare mișcarea evidentă, timpul de dezvoltare este mai mic, la fel și costurile, în comparație cu dezvoltarea unei aplicații native, pe lângă acestea, nici nu ești nevoit să actualizezi fiecare aplicație și să aștepți aprobări în cadrul fiecărui appstore.

Ce e o aplicație mobilă nativă?  – este o aplicație construită special pentru un anumit sistem de operare, iOS, Android sau Windows. Este creată special pentru a fi integrată în sistemul de operare și pentru a folosi aplicațiile acestuia precum cameră foto, GPS sau altceva, astfel are un nivel de performanță mai ridicat iar experiența utilizatorului cu ea este mai bună, ceea ce duce la loializarea acestora.

Ce este o aplicație mobilă hibridă? – este o aplicație care de regulă este dezvoltată folosind tehnologii web precum JavaScript și HTML. Sunt formate dintr-o componentă nativă de tip webbrowser care poate accesa diferite funcționalități ale platformei pe care rulează (ex. camera video, lista de contacte, etc.)

Principalele 3 motive pentru care aplicațiile mobile native sunt mereu recomandate în defavoarea celor hibride:

  • Performanța aplicației- aplicațiile mobile native sunt mai rapide și mai fiabile decât cele hibride.
  • Aplicația nativă are toate datele stocate în sistem și pregătite în orice moment pentru a fi folosite, în timp ce aplicația hibridă trebuie să acceseze și să descarce datele de pe un server, care, dacă are un trafic mare în acel moment  riscă să încetinescă considerabil procesul.
  • Experiența utilizatorului – interfața unei aplicații poate să îi stabilească soarta, design-ul și timpul de răspuns al acesteia sunt cele mai importante caracteristici pe care un dezvoltator trebuie să le ia in considerare. Aici, aplicațiile mobile hibride au de pierdut. Atât aplicațiile Android cât și cele iOS au un stil specific după care se ghidează, de aceea, aplicațiile native sunt în avantaj în acest sector.

Acestea fiind spuse, singurul scenariu în care ar fi recomandat să folosiți o metodă hibridă de dezvoltare a unei aplicații moblie este atunci când ați descoperit un segment neatins de piață și aveți o idee inovatoare care trebuie lansată în cel mai scurt timp posibil. Apoi, dacă funcționează și are succes, poate fi trecută la un model nativ, cum s-a întâmplat cu aplicația Facebook.