Cu toții am auzit dintr-o sursă sau alta de Netflix, și odată cu apariția serviciului de streaming, a apărut și un nou fenomen, cunoscut sub numele de “binge watching”.

Dar cum a ajuns Netflix să aibă acestă ascensiune uluitoare în ultimii ani și să aibă succes până și pe teritoriul României?

Simplu, s-a adaptat societății noastre care se află într-o continuă schimbare, odată cu ea, se schimbă și comportamentele consumatorilor. În ziua de astăzi conținutul trebuie să fie la un click distanță sau cel mult la apăsarea unui buton. Asta înseamnă astăzi Netflix, access imediat. Serviciul de streaming îți oferă flexibilitate  și te relaxează indiferent de locul în care te afli, nu te condiționează să vizionezi o anumită emisiune sau un anumit film, și, dacă te găsești în situația de a fi “prins” de un serial, nu trebuie să disperi, poți începe să vizionezi un episod pe smart TV, poți să îl conținui  pe laptop în pauză la birou sau chiar  pe smartphone în metrou în drum spre muncă.

Revenind la fenomeul mai sus menționat, ce înseamnă “binge watching” mai exact și cum schimbă acesta comportamentul consumatorului de televiziune? Procesul în care poți viziona consecutiv 2 sau mai multe episode din același serial, deoarece conținutul este deja creat, există și poate fi accesat oricând, oriunde. De aici s-a produs modificarea în comportamentul consumatorului, când ai totul la îndemână, de ce te-ai limita la un singur episod când  poți  urmări un sezon întreg fără întrerupere?

Fenomenul de binge watching a luat amploare atât de mult, încât cei de la Netflix au creat un job intitulat: “ Professional Binge Watcher”.

Is this a good thing or a bad thing? Evident, opiniile sunt împărțite și pe această temă, unii o susțin, alții o blamează. Sunt desfășurate studii pe această temă, însă balanța tinde spre negativ, iar conform acestei surse, Netflix încearcă să se distanțeze de acest fenomen. Dar cât de dăunătoare poate fi această activitate, când iarna aceasta Red Gerard, un snowboarder de 17 ani a reușit să ia medalia de aur la Jocurile Olimpice de iarnă, de la PyeongChang, după ce și-a petrecut noaptea binge watching un serial, acțiune ce l-a făcut să se trezească târziu, să plece în grabă, să întârzie, dar tot să câștige aurul. Bine, poate el este excepția de la regulă, dar câți dintre noi nu am stat trezi aproape toată noaptea pentru că trebuia să vedem sfârșitul serialului preferat de la momentul respectiv?

Și câți vom mai sta în continuare 😊