Gastronomia, cu tot ceea ce înseamnă ea – ritualuri, reţete, arome -, a fost dintotdeauna un element distinctiv al oricărei comunităţi. Chiar şi în epoca glorificării alimentelor “-free” – gluten-free, dairy-free, fat-free, identity-free – mâncarea rămâne un pilon important al brandului local, menit să spună poveşti, să reflecte obiceiuri sociale, aspecte ale moştenirii culturale şi să genereze experienţe uşor de împărtăşit. Conform unui infographic Venngage, 88,2% dintre turişti consideră gastronomia un element definitoriu al destinaţiei pe care o vizează, iar unii călători merg într-acolo încât să considere restaurantele obiective turistice.

Ştim din cărţi, din şcoală, din auzite: economic, gastronomia este un element de măsurare a calităţii vieţii, simbolic, este un standard al hedonismului, iar social, un ritual de apropiere. Poveştile comunităţilor care se remarcă prin mâncare abordează toate aceste aspecte, filtrându-le, însă, printr-o serie de criterii:

Valorile

Mâncarea comunică şi reflectă valorile poporului care o creează. Acest amestec unic de caracteristici şi felul în care ele sunt transpuse în arta culinară transformă un preparat într-un simbol recognoscibil al unei regiuni, într-o expresie a principiilor şi standardelor sale. E simplu, oriunde le-ai poziţiona, îngheţata italienească, magiunul românesc de prune şi nuci şi farfuriile dichisite, în care fiecare ingredient este aşezat cu o precizie fermecătoare, tipic franţuzească sunt materializări ale unor culturi care îşi exprimă valorile prin mâncare, iar caracterul lor naţional va fi la fel de vizibil “acasă” sau “în deplasare”.

Storytellingul

Gastronomia este despre poveşti, care s-au întâmplat sau despre cele care urmează să se scrie. Este despre ritualuri şi tradiţii transmise de la o generaţie la alta, despre meşteşugari şi moşteniri care se cer împărtăşite. Învățați din tată în fiu, artizanii din regiunile basce ale Franţei testează charcuteria inserând în ea un mic os de cal – singurul care poate reţine mirosul pentru câteva secunde, ajutându-i să identifice momentul în care aceasta ajunge la perfecţiune. Uite, o poveste cu care vei cuceri întotdeauna. Iar, ca aceasta, mai sunt multe.

Experienţele

Mâncarea bună, frumoasă aduce oamenii la un loc, în offline, acolo unde mirosuri dulci se contopesc cu texturi crocante şi arome discrete, unde gastronomia, muzica, oenologia şi artele vizuale creează asocieri memorabile.

Elementele unei strategii de succes

Analizând, deci, arta culinară din prisma elementelor de mai sus, trasarea unei strategii de comunicare a brandului comunităţii ar veni natural, abordând următoarele etape:

Evaluarea şi stabilirea poziţionării. Cum se raportează comunitatea la tendinţele naţionale / internaţionale? Este un inovator, un adoptator sau un conservator al valorilor tradiţionale?

Stabilirea diferențiatorilor. Comunicarea gastronomiei ca pilon al brandingului trebuie să pornească de la o evaluare realistă a diferentiatorilor culinari ai fiecărei regiuni – ingrediente, arome, tehnici de gătire, elemente vizuale, tradiţii – a impactului, ponderii şi potenţialului lor asupra imaginii locului.

Identificarea elementelor de comunicare. Un plan bun trebuie îmbogăţit cu poveştile şi ritualurile culinare, împământenite la nivelul comunităţii. Acestea pot reprezenta punctul de pornire pentru realizarea unui concept creativ savuros, care să lege tacticile de comunicare.

Identificarea liderilor de opinie. Care sunt bucătarii sau creatorii de repere ce şi-au asumat un angajament în educarea şi promovarea mâncării bune?

Evaluarea laturii sociale ale gastronomiei. Care sunt evenimentele în cadrul cărora mâncarea aduce oamenii împreună, cu ce pot fi ele asociate, pentru un plus de valoare socială sau culturală?

Abordarea specifică a stakeholderilor. Împărţind actorii implicaţi în industria gastronomică într-o serie de categorii – consumatori, bucătari profesionişti şi amatori, bloggeri de mâncare, antreprenori ai industriei, publicaţii, autorităţi, studenţi şi cadre didactice -, vom avea o serie de grupuri, pentru care putem, ulterior, concepe mesaje şi campanii de activare targetate, ce ne vor ajută să transformăm oameni în evanghelişti ai acţiunilor brandului.

Odată ce răspundem punctelor de mai sus, vom avea o serie de repere şi de tactici care se vor uni în mod natural, pentru crearea unei strategii puternice, menite să exploateze rolul gastronomiei în brandingul comunităţii targetate și să pună the flavour  în cultural flavour.