Ce este un podcast și de ce cel puțin unul din prietenii sau cunoștințele tale ți-a recomandat măcar o dată unul?

Noțiunea de podcast este una relativ nouă pe plan local, chiar dacă pentru prima oară conceptul a apărut în 2001. Pentru început trebuie menționat că nu este același lucru cu o carte audio sau cu o emisiune de la radio, cum poate ai crede. Definiția oficială a cuvântului, conform Cambridge Dictionary este:

a radio programme that is stored in a digital form that you can download from the internet and play on a computer or on an MP3 player.

Practic, podcast-ul este conținut audio creat pentru a dezbate, comenta sau explica un subiect anume, pe o anumită temă și pe care îl poți asculta online sau offline, oricând, oriunde, atâta timp cât ai cel puțin, un link, o  aplicație dedicate acestora și acces la internet. Podcast-urile pot fi împărțite în diferite categorii, de la artă, business, comedie la muzică, politică, religie, știință, tehnologie etc.

Popularitatea lor a crescut datorită formatului lor simplu. Modul în care comunică informații sintetizate despre subiecte variate în 5, 10, 30 sau mai mult minute este unul atractiv pentru vremurile în care trăim astăzi, când suntem bombardați cu informație din toate părțile, neavând ocazia de cele mai multe ori să o procesăm sau să căutăm detalii despre un subiect care ne-a atras atenția. Look no more, the podcast is here to save the day and spread knowledge.

Potrivit unui studiu realizat de Concordia University, majoritatea celor care ascultă podcasturi sunt millennials, iar printre cele mai căutate emisiuni sunt cele de comedie și cele educaționale, iar cele mai multe podcasturi sunt ascultate în trafic.

Unul din cele mai populare podcasturi din România, axat pe zona creativă și socială, este cel produs de revista DoR: Pe Bune.

  • Pe Bune – prin Fiecare episod prezintă povestea de viață a unui om creativ, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiești atunci când faci ceva în care crezi. Este susținut de UnicreditBank și BestJobs iar invitații sunt diverși, de la Ana Morodan până la Doru Trăscău.

Pe lângă Pe Bune, cei de la DoR mai produc încă două podcasturi:

  • Mame – unde fiecare episode este despre câte o mama și relația ei cu munca, provocările, sacrificiile și cum să împaci pe toată lumea.
  • Răzleții– o serie de podcasturi, care momentan s-a încheiat, care cuprinde câte o poveste despre noi și colegii noștri de școală și de muncă și despre încercările noastre de a ne găsi calea.

În același spirit creativ este și podcastul despre viață și marketing al lui Robert Katai, care este un marketer din Cluj-Napoca, blogger și fondatorul primului proiect dedicat Instagramului- Instagramology.   Robert are invitati diverși precum Andi Moisescu, Cristian Lupșa, Andreea Esca sau Andi Vanca. Aceștia provin din industria marketingului, a publicității, media, design, start-up și altele și abordează subiecte variate cu fiecare, de la creare de conținut, promovare, branding, cu bune, cu rele.

Trecând la lucruri puțin mai seriose, ajungem la  Florin Roșoga și al lui podcast despre anteprenoriat. Seria se numește ”Anteprenori care inspiră”. În cadrul acestei serii, Florin vorbește cu diverși anteprenori,  de la CEOs la digital nomads pentru a afla cât mai multe despre provocările, riscurile și satisfacțiile care vin la pachet cu statutul de anteprenor.

Și la final, lucrurile serioase. Podcasturile despre educația financiară, precum cel al lui Laurențiu Mihai, Banii Vorbesc, în cadrul căruia acesta abordează subiecte legate de finanțe, bugetare, administrarea banilor, anteprenoriat, economisire.

Bonus, alte podcasturi, pe teme diferite, pentru atunci când simți nevoia de ceva nou și nu știi unde să cauți: